7 dagen…!

– zondag 17 mei –

Vanaf de eerste dag dat we wisten dat Friða en Freyja drachtig zijn, zijn we ook aan het speculeren over de kleur van de veulens. Zelf ben ik dol op schimmels. De vader van de veulens, Svadilfari is een schimmel. Je zou dus denken dat dit wel goed komt. Om iets meer helderheid hierover te krijgen heb ik gesproken met Kim Middel.

Kim heeft klassieke talen, middeleeuwenkunde en IJslands gestudeerd. Ze is wetenschapper met IJsland als aandachtsgebied, is vertaler van IJslandse literatuur, verricht werk voor IJslandse-paardenstamboeken in binnen- en buitenland en geeft les in het IJslands. Kim is ook Worldfengur registrant (je weet wel die enorme database) en voor het Nederlands Stamboek controleert ze de kleuren van de paarden al sinds 2001. 

Ik vroeg Kim of ze me iets meer duidelijkheid kon geven over de kleur van (in eerste instantie) Friða.

Het IJslandse paard over 25 jaar…
Over fokkerij en keuringen ga ik morgen in gesprek met
Tom Buijtelaar, internationaal fokkerij jurylid

Een bont paard hebben we nog niet op PaukesPan, dus het leek ons fantastisch als een van de veulens die kleur zou dragen. Maar helaas heeft Kim ons uit die droom geholpen. Bont wordt het zeker niet!

Bij de beoordeling van het veulen analyseert Kim de ouderdieren (vader, moeder en grootouders) van zowel de merrie als de hengst; Friða en Svadilfari. De kans dat het veulen van Friða een schimmel is, is 50%. Maar ze maakt ook 50% kans op een andere kleur te weten; vos, zwart of bruin.
Bruin is misschien vreemd met een bonte grootvader en een schimmel vaderdier, maar dat komt omdat Vadall, de grootvader, driekleur bont is. Volg je het nog?

Of het een schimmel wordt? Dat kun je vaak bij de geboorte al zien. De benen moeten dan net zo donker zijn als de rest van het lijf. En meestal zie je aan het hoofdje los verspreide witte haren. 
Toen Friða’s geboren is, had ze veel lichtere benen dan de rest van het lijf, een echte vos dus. 

Helaas dus geen bont veulen, maar wie weet wel een schimmel!

Kleurvererving is ontzettend ingewikkelde materie. Wil je er meer over weten? Stuur me dan een email en ik help je de juiste wegen te bewandelen.