PaukesPan | Educatie

Wow, een veulen! is de titel van de campagne over de geboorte van het eerste veulen van de IJslandse merrie Friða fra PaukesPan. Interviews, verhalen en video’s in de laatste twee weken van de dracht van deze prachtige merrie.

Een beetje gek, maar de eerste video begint op pagina 15

28 juni 2020 – Het Springpaard

Farsaell doet het hartstikke goed. Hij heeft al twee tanden.  Groeit hard en is al aan het vervellen. Met zo’n jong veulen dartelend in de wei, kijk ik natuurlijk ook naar andere veulens, andere rassen. Dat roept vragen op. Met de laatste video in het project Wow, een veulen!, neem ik je dan ook graag mee naar het warmbloed paard. Ik ben te gast bij Wiebe van der Kleij, manager van Stoeterij Duyselshof (VDL). Zij fokken springpaarden, leiden ze op en brengen de paarden op internationaal niveau uit. 

Gedurende het project “Wow, een veulen!“, heb ik me meerdere keren afgevraagd hoe andere rassen omgaan met fokkerij? Natuurlijke dekkingen of KI? Groeien de veulens ook in kuddes op? En de moeders? Worden die nog bereden? 

Ik ben te gast bij Wiebe van der Kleij, manager van Stoeterij Duyselshof (VDL). Hij vertelt me wat het fokbeleid is voor een succesvol springpaard, hoe de jonge veulens leven en opgroeien en hoe de stoeterij hun succesvolle merries sparen door te werken met kunstmatige inseminatie (KI). Kijk je mee?