Een elitehengst verdient een eigen pagina op de website van PaukesPan. Ja, we zijn het avontuur aangegaan! Svadilfari was een van de deelnemers aan het keuringstraject met Þórður þorgeirsson 2021. En, wat een avontuur was dat!

Na een hele moeilijke persoonlijke periode kwam Svadilfari in 2015 op mijn pad. Een jonge hengst die net zadelmak was gemaakt. Een vriendin attendeerde me op een advertentie van zijn fokkers. Zij zochten iemand die Svadilfari verder wilde opleiden en uitbrengen op wedstrijden. Omdat ik het sportpaard waar ik mee reed was ‘kwijtgeraakt’, durfde ik te reageren. Als een klein kind zo gelukkig was ik toen ik werd uitgenodigd om hem te komen rijden. En wat was dat leuk! Ik had niet alleen een klik met Svadil, maar ook met zijn fokkers en eigenaren Theo en Geertje van Eikenhorst.

We zijn het avontuur aangegaan. Hij is slim, werkwillig en geeft heel duidelijk aan als hem iets niet bevalt. We hebben even tijd nodig gehad om die skills op elkaar af te stemmen. En dat is niet altijd van een leien dakje gegaan, maar we hebben allebei doorgezet. Ik heb enorm veel geleerd van hem! Mijn houding en zit ‘moeten’ verbeteren omdat hij me anders niet kon dragen. Maar als ik intussen iets denk, dan voert hij uit. Althans zo is het thuis… 🙂

In de opleiding is een aantal dingen essentieel gebleken. Hem dwingen in een bepaalde houding heeft geen zin. De ruimte en openheid die hij in zijn beweging laat zien, moet je hem ook gunnen. En dat was soms lastig omdat ik ging vergelijken. Hij (wij!) heeft ruimte en tijd nodig gehad om de juiste spieren op te bouwen, de oefeningen eigen te maken en om te herstellen.

In 2018 hebben we samen de eerste stappen naar de wedstrijdbaan gemaakt. Niet onverdienstelijk, maar nog lang niet waar we willen en kunnen zijn. Daarna brak het Coronavirus uit en lag alles stil, ook de wedstrijden.
We hebben doorgetraind en zijn ons gaan richten op de keuring. Eerst in 2020, die ging niet door en nu is Svadilfari dus onlangs naar de keuring in Hazerswoude Dorp geweest. Eind 2020 begon men met de selectie van de paarden. Wat was dat spannend!

Maar Þórður stuurde me de eerste keer naar huis met de opdracht “keep him happy and safe”. Een groter compliment konden we niet krijgen.
Intussen werden in Denemarken, Duitsland meerdere paarden gekeurd. En er ging wat rond in IJslander-land… want de cijfers waren overal erg laag.

En dan is het moment daar. Eerst het trainingstraject wat ik lastig vond want ik moest hem achterlaten. Maar hij stond op een hele prettige plek met professionele verzorging en een toptrainer. Þórður was heel enthousiast dus Svadil werd ook een beetje gespaard en hoefde niet elke dag “aan de bak”.
En ja, op het moment suprême was Svadil rustig en deed wat zijn ruiter hem vroeg. Oortjes naar voren, een prachtige houding en mooie, ruime beweging. Tranen van geluk als je je eigen paard zo ziet lopen.

In onze training hebben we de methode van de Gait Academy toegepast, die staat voor Good and Harmonious Riding. We zijn begeleid door Bram van Steen. Dankzij die training en natuurlijk de fantastische ruiter Þórður þorgeirsson, heeft Svadilfari een totaalscore van 8.20 behaald en is hij daarmee elite gekeurd! En ik? Ik ben zo trots als een pauw om die prachtige schimmelhengst!

8.20 totaalscore
8.21 voor verrichtingen
8.19 voor exterieur

Training met Svadilfari – juli 2021

NAKOMELINGEN

In 2020 zijn twee nakomelingen van Svadilfari geboren. Een hengst en een merrie. Opvallend zijn de makkelijke beweging bij beide paarden. De veulens staan hoog op de benen, zijn intelligent en vrolijk. De jonge hengst is bruin geboren en wordt net als zijn vader heel langzaam wit. De merrie wordt waarschijnlijk in de toekomst zwart. De jonge dieren zijn te bezichtigen op PaukesPan.

TER DEKKING

Svadilfari staat ter dekking voor liefhebbers. De merries worden aan de hand gedekt.
Heb je interesse? Bel dan even op +31 6 12287245. Mailen kan ook: info@paukespan.nl